Preventie- en integriteitsbeleid

Visie op Fair Play

We willen een vereniging zijn waar iedereen veilig en met plezier kan sporten. Ons doel is een cultuur waar iedereen zich vrij voelt om te zeggen wat hij of zij denkt. Een vereniging waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de sport.

Binnen ATVD is daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag. We spreken iemand aan als hij of zij zich (onbewust) toch op een grensoverschrijdende manier gedraagt. Onder grensoverschrijdend gedrag valt pesten, seksuele intimidatie, beledigen en lichamelijke of verbale agressie. Een leraar en/of begeleider heeft ontzettend veel invloed in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Vaak gaan er veel stappen vooraf aan ongewenst gedrag, die kun je leren herkennen. Belangrijk daarbij is vooral om goed te observeren, uit te spreken wat je ziet en niet te snel aannames te doen.

 

Gedragscodes

De gedragscode van de KNLTB gelden voor alle leden, begeleiders, ouders en vrijwilligers van ATVD. 

Algemene gedragscode

Gedragscode begeleider

Gedragscode tennisouder

Gedragscode vrijwilliger

 

Aannamebeleid

Voordat iemand een vrijwilligersfunctie of begeleidende functie kan uitoefenen, kijken we zorgvuldig of iemand geschikt is voor de functie, aan de hand van dit aannamebeleid:
1.
We houden een kennismakingsgesprek met een leraar/begeleider/vrijwilliger.
2. We bespreken de benodigde competenties.
3. We vragen referenties als de functie daarom vraagt.
4. We vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) als de leraar/ begeleider/vrijwilliger werkt met kwetsbare groepen of in aanraking komt met geld van de vereniging.
5. De aspirant leraar/begeleider/vrijwilliger dient lid te zijn/worden van de vereniging.
6. We stellen de aspirant leraar/begeleider/vrijwilliger op de hoogte van de gedragscodes.

 

Toelichting ad 4: Een VOG is verplicht binnen ATVD voor: bestuursleden, leden financiële commissie, tennisleraren en leden jeugdcommissie.

Toelichting ad 6: kan worden aangevraagd bij de secretaris.

 

Verklaring Omtrent Gedrag

Een Verklaring Omtrent Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag. Een VOG is alleen gekoppeld aan een strafrechtelijke veroordeling. Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen/kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kunnen sporten. ATVD heeft de plicht om maatregelen te nemen die grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen. Het verplicht stellen van een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van een leraar/begeleider/vrijwilligers. Het vermindert de kans dat mensen die eerder in de fout zijn gegaan met kinderen/kwetsbare personen/ financiën, een functie bij onze vereniging kunnen uitoefenen. ATVD vraagt voor nieuwe leraren/begeleiders/vrijwilligers een VOG aan. We herhalen deze aanvraag elke 3 jaar opnieuw. De VOG dient voor aanvang van de werkzaamheden verstrekt te worden. Het ontvangen van een VOG is een expliciete voorwaarde voor het tot stand komen van een samenwerking en/of vrijwilligersrol. Als blijkt dat de VOG wordt ingetrokken of een herhaalde VOG niet wordt afgegeven, beëindigen we de samenwerking.

 

Het VOG-beleid van ATVD voldoet aan:
-Informatieverplichting: We informeren (nieuwe) bestuursleden en vrijwilligers over het aanvragen van een VOG. Zo kunnen zij beslissen of ze de informatie willen verstrekken. We vermelden dit in wervingsteksten en kennismakingsgesprekken.
-Doelmatig en met een legitieme reden: we maken alleen gebruik van screening door middel van VOG’s wanneer we er een gerechtvaardigd belang bij hebben. We gebruiken de gegevens uit de screening uitsluitend ter onderbouwing van het besluit of iemand wel/ niet een bepaalde functie kan uitoefenen. We gebruiken de gegevens niet voor een ander doel dan waarvoor ze zijn verkregen.
-Dataminimalisatie: we bewaren geen (kopieën van) papieren of digitale VOG’s maar uitsluitend de volgende registratie: naam en functie, datum van afgifte VOG, aanvraagcode en dat er een echtheidscheck heeft plaatsgevonden, inclusief door wie en op welke datum.

 

Vertrouwenscontactpersoon

Als vereniging hebben we een vertrouwenscontactpersoon. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is één van de vier basiseisen in het kader van een positieve sportcultuur en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag.

Zie de informatie op de website.

 

Meldplicht

Hoewel we er als vereniging alles aan doen om een veilig sportklimaat neer te zetten kan het voorkomen dat er toch een incident plaatsvindt. In geval van ernstige misdragingen (zoals fysiek geweld, doping, matchfixing en seksuele intimidatie) is iedereen die bij de tennis- en padelsport op wat voor manier dan ook betrokken is, verplicht dit te melden. Dit kan bij het bestuur van ATVD of bij de KNLTB.

De KNLTB neemt de zaak dan over en handelt deze af. Zaken die doping en seksuele intimidatie betreffen worden overgedragen aan het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Er kan er ook rechtstreeks bij het ISR worden gemeld. Voor bestuurders en begeleiders (zoals leraren en coaches) geldt in geval van seksuele intimidatie een uitzondering op de meldplicht. Dat is zo als zij zelf de seksuele intimidatie hebben ondergaan of een functie als vertrouwenscontactpersoon bij de vereniging hebben. Voor overige personen geldt deze uitzondering indien zij zelf de seksuele intimidatie hebben ondergaan of als we het doen van een melding in redelijkheid in de gegeven omstandigheden niet van hen mogen verwachten. 

Meer informatie over de verschillende meldpunten.

 

Kennis en opleiding

Leraren/begeleiders/vrijwilligers horen zich bewust te zijn van hun rol en verantwoordelijkheden. Het volgen van opleiding en bijscholing is daarvoor relevant. Dit kan door het volgen van e-learnings of het bijwonen van scholing of intervisie. Voor bestuurders is de e-learning Code Goed Sportbestuur verplicht te volgen. ATVD werkt enkel met gelicenseerde leraren. Door middel van het PO-systeem zorgt de leraar ervoor voldoende bijscholing te volgen.

 

Communicatie

Nieuwe sporters en ouders wijzen we actief op de gedragscodes bij aanmelding als lid. Bij het aanmelden van een nieuw lid zal deze akkoord gaan met het naleven van de gedragscodes. Via onze nieuwsmail en de ClubApp besteden we regelmatig aandacht aan de gedragscodes. Op de website staat ook hoe leden melding kunnen doen van een incident en bij wie ze hiervoor terecht kunnen binnen de vereniging.

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 20 699 2650

Adres

Willem de Zwijgerlaan 4
1111 ZS Diemen

KVK-nummer

40532169