Automatische Externe Defibrillator (AED)

Wat kan je doen als iemand op ATVD 'zomaar' in elkaar zakt en niet meer aanspreekbaar is?

AED halen
De kans is dan vrij groot, dat zij/hij een hartstilstand heeft: harttrillen zonder pompwerking.
Laat geen tijd verloren gaan met schudden aan schouder of kijken of luisteren of de persoon wel of niet ademt. Blijf bij de persoon en laat een ander zo spoedig mogelijk de AED (Automatische Externe Defibrillator) halen.

Ambulance
Laat iemand anders 112 bellen en daarbij zeggen dat het om een reanimatie gaat. Geef adres Willem de Zwijgerlaan 4 door en zeg dat de ambulance bij Basic Fit links het hek in moet rijden. Daarna moet je clubgenoot naar dit hek gaan om de broeders op te vangen. Mocht de ambulance er niet langs kunnen, dan is het hek van de achteringang links achter op de parkeerplaats een alternatief. Voor dit hek heb je een sleutel nodig. Die sleutel hangt aan de AED-tas en kun je er met een clipje vanaf halen.Schok geven

Bij ATVD hangt de AED in het halletje bij het toilet. Als de bar gesloten is, gebruik dan je ATVD-pas of code 260010 om binnen te komen.
In afwachting van de AED mag je, als je hartmassage en mond op mond beademing beheerst, ademhaling controleren en pols voelen. Daarna starten met 30x hartmassage en 2x mond op mond beademing.
Zodra de AED er is, gaat deze voor alle andere zaken: op startknop drukken. Daarna instructies van AED volgen en direct de twee plakkers aanbrengen voor op rechter schouder en linker zij ter plaatse van de milt. De precieze plek staat ook op de plakkers.
De AED onderzoekt zelf of hier sprake is van kamertrillen. Zo ja dan zegt hij daarna iets als 'handen af, ik ga schok geven'. Daarna herhaalt hij zo nodig onderzoek en schok. Tussentijds geeft hij aan of je weer mond op mond beademing en hartmassage mag geven. Zo nodig doorgaan tot ambulance broeders arriveren.

Wat is een AED?
Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Als die het gevolg is van levensbedreigende ritmestoornissen, kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen. Dan krijgt het normale hartritme de kans om te herstellen. 

Wat betekent AED?
A: automatisch. Daarom is de AED ook door leken te gebruiken; je kan niets verkeerds doen.
E: extern. Buiten het lichaam. Je hebt ook interne kleine defibrillators, die als een pacemaker onder de huid worden ingebracht.
D: defibrillator: onttriller. Door een schok kan hij het elektrische systeem van het hart resetten, waardoor de kamer weer een normale pompbeweging krijgt.

Advies
Ga niet denken en kijken maar handelen: snel als eerste de AED halen.

PS: voor mond op mond beademing kan je het maskertje gebruiken: blaaspijpje naar buiten drukken en over neus en mond plaatsen. Zie plaatjes op gebruiksaanwijzing. Ook hierbij hoofd achterover houden. Het maskertje zit in een rood doosje aan de AED tas met bijgesloten de gebruiksaanwijzing.

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 20 699 2650

Adres

Willem de Zwijgerlaan 4
1111 ZS Diemen

KVK-nummer

40532169