Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vrijwilligerscoördinator

Waarom een vrijwilligers coördinator?

Ter voorbereiding op deze nieuwe taak heb ik, samen met vertegenwoordigers van andere tennisverenigingen, deelgenomen aan een workshop van de KNLTB. Soms is het goed om eens door de ogen van anderen te kijken. Daardoor ben ik nog meer gaan beseffen hoe trots wij mogen zijn op onze vereniging.
Een prachtig gelegen park, goed uitgerust paviljoen, er wordt voor een brede groep vele activiteiten georganiseerd, een vereniging die steeds in ontwikkeling is, banen die nu volledig gerenoveerd worden en het meest belangrijke: een geweldig kader aan vrijwilligers, het fundament van onze vereniging.

Waarom dan toch starten met een vrijwilligers coördinator?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: om wat we hebben te behouden en waar mogelijk te verstevigen. 

Tijden veranderen.
We zien landelijk een terugloop bij sportverenigingen. De georganiseerde sport staat onder druk. Ook ons ledenaantal staat onder druk.
Leden willen best vrijwilligerstaken op zich nemen, maar willen wel duidelijkheid over wat van hen verwacht wordt.

Zoals eerder gezegd hebben wij een geweldig kader aan vrijwilligers. Ca 70 leden die diverse werkzaamheden voor onze vereniging verrichten.
Maar met ruim 600 leden hebben we nog meer potentieel (aan kennis, vaardigheden en inzetbaarheid) binnen onze vereniging. De uitdaging is om meer leden te gaan mobiliseren. Door hen meer bij de vereniging te betrekken geeft dat ook meer binding met de vereniging.
Een belangrijke doelgroep daarbij is de jeugd, om ook hen meer bij de activiteiten van de vereniging te gaan betrekken.

Wat mij opvalt is dat we vaak een beroep doen op dezelfde leden. Je hoort ze zeker niet klagen en doen hun werk voor de vereniging met enorme inzet en heel veel plezier. Toch hebben we ook hier een verantwoordelijkheid in, je kunt mensen ook overvragen of overbelasten.
En ook uit het oogpunt van continuïteit is het van belang om taken, werkzaamheden goed te verdelen en ... vele handen maken licht werk.

De voorgestelde aanpak is om allereerst de huidige verdeling van taken en werkzaamheden door te spreken, te starten met het bestuur en daarna de verschillende commissies. Hieruit kunnen taken en werkzaamheden naar voren komen die ook door leden buiten de commissies, maar wel onder verantwoordelijkheid en begeleiding van de commissies, uitgevoerd kunnen worden. Die werkzaamheden kunnen ad hoc, maar ook structureel van aard zijn.

Een volgende belangrijke stap is het inventariseren en in beeld brengen van de mogelijkheden om leden hierbij in te zetten. Dit door in contact met bestaande en nieuwe leden te vragen wat zij zouden kunnen doen voor de vereniging. Zelfs al is iemand maar twee uur per jaar beschikbaar. Van belang daarbij is om ook goed rekening te houden met hun wensen en motieven.

Tenslotte, het vrijwilligersbeleid iets van ons allen. Samen geven wij daar vorm en inhoud aan. Mijn taak als coördinator is daarbij te ondersteunen. Met veel plezier wil ik de komende tijd samen met jullie zorgen dat wij nog heel lang van deze mooie vereniging kunnen genieten.

Ad Riemslag

ad
Ad Riemslag
06-51479325
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Hoofdsponsor


 

 Subsponsors